Intensive course Podo Pediatrie (2de en LAATSTE editie)

Een 6 daagse intensive course met 10 gerenommeerde lesgevers uit binnen- en buitenland, voor professionele podologen en podotherapeuten.

Ben je net afgestudeerd in 2023? Geef bij inschrijving de code ALUMNUS 23 op voor een korting van 25%

 1.936,00 incl. BTW

Op het programma

 • Dag 1: 13/10/2023

  Ine Schops (Podoloog) Podologisch onderzoek en behandeling bij kinderen… een praktische blik op hedendaagse visie en toekomst

  Tijdens deze module zal er uitgebreid worden ingegaan op bewegingsanalyse en biomechanisch onderzoek bij kinderen.

  Daarbij zal aandacht worden geschonken aan zowel de stijgende keten als dalende keten.

  Vertrekkende vanuit casuïstiek komen zowel de pathomechanische achtergrond als alle onderdelen van een biomechanisch onderzoek uitgebreid aan bod: anamnese, klinisch onderzoek, biomechanische metingen, kinematische- en kinetische parameters.

  Tot slot wordt er in groep per casus een behandelingsplan opgemaakt. Waarbij zowel het opstellen van een zool-protocol, het inschatten van de noodzaak tot multidisciplinaire aanpak, het herkennen van red-flags enz… naar voor zullen komen.”

 • Dag 2: 17/11/2023

  Koen De Wulf (Kinesitherapeut) Ontwikkeling van het kind

  Om een bewegingsanalyse van kinderen te kunnen uitvoeren, is kennis van het normaal bewegen essentieel. De verschillende sequenties binnen de motorische ontwikkeling van het kind hebben hun belang in de voorbereiding om tot zelfstandig stappen te kunnen komen.

  Wat heeft een kind nodig om zelfstandig stappen te verwerven en waarom? Wat is verticaal en horizontaal denken en interpreteren? Wanneer is de bewegingsstrategie in de motorische ontwikkeling normaal, een normale variatie of afwijkend en met welke signalen moeten we hierbij rekening houden? Als we deze inzichten goed begrijpen, kunnen ze voor ons podologisch onderzoek een echte meerwaarde betekenen.

  Griet Dewitte (pediatrisch kinesitherapeut) Ontwikkelingsstoornissen

  In deze lezing maken jullie kennis met de meer ‘onzichtbare’ ontwikkelingsstoornissen bij kinderen. Aan de hand van een casus gaan we dieper in op DCD of coördinatie-ontwikkelingsstoornis, één van de meest voorkomende neurobiologische ontwikkelingsstoornissen zoals beschreven staat in de DSM 5.

  Ook andere, vaak samen voorkomende aandoeningen zoals ADHD of autismespectrumstoornissen, zullen aan bod komen. We laten jullie even ervaren wat het is om DCD te hebben. Het doel van deze lezing is vooral het kunnen ‘herkennen’ van deze aandoeningen en hoe jullie kunnen doorverwijzen.

 • Dag 3: 15/12/2023

  Tom Lootens (orthopedisch chirurg) “Orthopedische afwijkingen thv voet- en enkel bij kinderen”

  Dr. Tom Lootens belicht een aantal frequente en zeldzamere orthopedische voet- en enkelafwijkingen binnen de pediatrie. Welke zijn de behandelopties, waar liggen de valkuilen? Wanneer is chirurgische interventie echt aangewezen? Het wordt een oefening op kruisbestuiving tussen podologie en orthopedie.

  Een aantal traumatische en congenitale topics die behandeld worden: Onderzoek en behandeling van

  • Tarsale coaltie
  • Os supranaviculare / Os trigonum
  • Pes plano valgus
  • Osteochondritis
  • Rotationele afwijkingen
  • Avulsiefracturen
  • Juveniele hallux valgus
  • Curly toe
  • Pes equinus

   

  Brecht De Coninck (fysisch geneesheer) – Klinisch redeneren en casuïstiek bij musculoskeletale aandoeningen bij kinderen en adolescenten

  Casuïstiek bij kinderen en adolescenten, van courante pathologie tot valkuilen in de orthopedische diagnostiek.

 • Dag 4: 19/1/2024

  James Welch (UK) – Pediatric podiatry: an update on the assessment and treatment of common foot problems in children

  • Anatomical and mechanical development of the children’s foot
  • Custom foot orthoses in pediatric pathology: science vs. clinical experience
  • Practical guidelines in the clinical examination of pediatric foot deformities
 • Dag 5: 9/2/2024

  Thomas Renson (pediater) – kinderreuma

  Kinderreuma klinkt voor vele mensen als een zeldzame, exotische aandoening. Ongeveer 1 kind op 1000 wordt echter geconfronteerd met een vorm van chronische artritis (= langdurige gewrichtsontsteking).

  Tijdens deze presentatie gaan we op zoek naar een antwoord op de volgende vragen: hoe herken je artritis bij het (jonge) kind? Wat zijn mogelijke oorzaken? Wat is juveniele idiopathische artritis? Wat is enthesitis? Hoe behandelen we artritis bij kinderen (zowel medicamenteus als niet- medicamenteus)? Hoe belangrijk is de rol van kinesitherapeuten en podologen?

  Verder zullen we stilstaan bij de verschillende mimics van artritis, andere frequente oorzaken van gewrichtsklachten bij kinderen, en een aantal andere relevante reumatologische aandoeningen bij kinderen buiten de klassieke juveniele idiopathische artritis. In de geest van Voetvorm zal de voet centraal staan.

   

  Dr. Hannelore De Maeseneer

  Courante en minder courante dermatologisch aandoeningen bij kinderen en adolescenten: Diagnostiek en differentiaaldiagnostiek, observeren van symptomen, uitspitten van hedendaagse behandelingsopties tot herkennen van red flags.

 • Dag 6: 15/03/2024

  Holistische aanpak in atletische ontwikkeling en high performance training bij adolescenten
  Carl Vandenbussche (physical coach Club Brugge)

  Windows of opportunity in long term athletic development in sport during childhood and adolescence
  Monitoring load and load ability of top sport athletes in youth
  Holistic approach in high performance training

  Het belang van het bewegende kind
  Frederik Deconinck (UGent)

  Het belang van algemene motorische competentie wordt belicht en de verschillende determinanten worden besproken. Dit alles wordt opgehangen aan een ontwikkelingsmodel dat uitgaat van een brede motorische ontwikkeling.

Praktische informatie

Datum13/10/2023
Locatie

NEW ZEBRA
Gustaaf Callierlaan 232
9000 Gent
België

AccreditatiePodotherapeuten Nederland: 35 punten
DoelgroepenArtsen, Kinesitherapeuten, Podologen
trainingen op maat

Op zoek naar een training op maat voor je groeps­praktijk of organisatie?

Intensive course Podo Pediatrie (2de en LAATSTE editie)