Understanding musculoskeletal loading in running keeps you on track

Avondlezing door em. Prof. dr. Dirk De Clercq, dr. Rud Derie en dr. Senne Bonnaerens over de enorme invloed die het monitoren en het ‘managen’ van belasting op loopblessures kunnen hebben. Met voorstelling van ‘OnTracx’, een recente en innovatieve technologie.

Ben je 1ste, 2de of 3dejaars student podologie? Geef bij inschrijving de code STUDENT23 op en je betaalt slechts 30 euro voor de avondlezing.

 50,00 incl. BTW

Op het programma

 • Topic lezing

  Lopen is een van de meest populaire vormen van fysieke activiteit doordat het zo tijdsefficiënt is en gepaard gaat met heel wat gezondheidsvoordelen. Helaas zijn ook loopblessures niet weg te denken.

  Gemiddeld ontwikkelen 50% van de recreatieve lopers een blessure binnen het jaar. Ondanks uitgebreid wetenschappelijk onderzoek is de incidentie ervan nauwelijks gedaald in de laatste 40 jaar.

  Echter, recente bevindingen tonen aan dat overbelastingsletsels tijdens lopen ontstaan wanneer de (musculoskeletale) belasting té hoog is in vergelijking met wat het lichaam aankan. Hoewel het valide kwantificeren van belasting vaak gespecialiseerd (en duur) materiaal vereist, kan met draagbare sensoren deze belasting real-time gemonitord worden, zelfs in een ‘outdoor-setting’.

  Tijdens deze lezing worden de meest recente wetenschappelijke bevindingen geschetst die aantonen waarom het monitoren en het ‘managen’ van belasting een enorme impact kunnen hebben op loopblessures, en dit zowel in een preventieve- als revalidatie context.

  In het tweede deel van deze lezing wordt ‘OnTracx’ – een spin-off vanuit de Universiteit van Gent – voorgesteld. ‘OnTracx’ is een recente, innovatieve technologie die focust op het kwantificeren van een gedetailleerd en persoonlijk belastingsprofiel, waarop real-time biofeedback wordt voorzien aan de loper. Tevens houdt deze technologie rekening met persoonlijke (gezondheids- en medische) parameters om revalidatie op maat van de patiënt te garanderen. Het doel van ‘OnTracx’ is om gezondheidsprofessionals te helpen in het aanbieden van revalidatie op maat, om de hoge incidentie aan loopblessures te reduceren.

Praktische informatie

Datum26/10/2023
Startuur19:30
Einduur22:00
Locatie

NEW ZEBRA
Gustaaf Callierlaan 232
9000 Gent
België

AccreditatieJA: kinesitherapeuten via Pro-Q-kine
DoelgroepenArtsen, Kinesitherapeuten, Podologen, Studenten
trainingen op maat

Op zoek naar een training op maat voor je groeps­praktijk of organisatie?

Understanding musculoskeletal loading in running keeps you on track